Slzovka obecná

Coix lacryma - jobi

Slzovka obecná, též slzovka porcelánová neboli Jobovy slzy (Coix lacryma-jobi), je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě, u nás ještě málo známou. Původně pochází z tropů východní Asie a Malajsie. Je však pěstována v celé tropické a subtropické zóně.

Dorůstá výšky kolem 1 až 2 m, a její semena o velikosti hrachu se v průběhu dozrávání mění v lesklé bílé až modrošedé tvrdé vejčité kuličky o průměru 6 až 12 mm, tatosemena jsou z jedné strany vyklenutá, z druhé mají podélnou rýhu a vyznačují se vysokou klíčivostí - další úroda dozrává v tropických oblastech přibližně 4 až 5 měsících po vysetí. Slzovka je velmi přizpůsobivá. Roste v lehkých písčitých i těžkých jílovitých půdách. Co se týče kyselosti půdy, snese velmi kyselou, neutrální i alkalickou zeminu. Vyžaduje slunečné stanoviště a stálé a mírné závlahy. Snáší však i silně zamokřené půdy.

Semena slzovky se používají k výrobě mouky, k přípravě polévek podobně jako u nás kroupy, ale kroupy nemají takový účinek jako slzovka. Pražená s cukrem se jí jako cukrovinka, případně se používá pro přípravu zdravotních čajů.

Před vařením je dobré ji propláchnout.

Slzovka patří mezi bezlepkové potraviny (neobsahuje lepek), což jistě uvítají lidé trpící celiakií.

Slzovce se přisuzují detoxikační účinky, má velmi dobré nutriční hodnoty a je známa pro svůj příznivý vliv na pleť, kterou udržuje hebkou a vláčnou.

Užívá se v léčitelství jako prostředek při:

  • detoxikaci
  • vysokém cholesterolu
  • apendicitidě
  • artritidě
  • zánětům močového měchýře
  • dna
  • otokům, revmatickému onemocnění
  • zápalu průdušek a plic (posiluje plíce - po virozách, chřipkách, zánětech průdušek a plic,...)
  • chrání před ekzémy, záněty kůže,...
  • proti střevním cizopasníkům
  • proti vředům
  • proti celkovému zahlenění (hlen je dle zdravotních lékařů výsledkem "špatného" stravování)
  • proti průjmům
  • proti horečce
  • atd...

Zajímavé je použití proti různým druhům zhoubných nádorů; v poslední době se zjistilo, že v semenech obsažený coixenolid má skutečně kancerostatické účinky. Je používána též proti avitaminóze (beri-beri).

Slzovka není vhodná (dle čínské medicíny) v těhotenství a při akutním infekčním onemocnění (chřipka, angína,...)

Vhodné dávkování:

40 g denně, tj. 2 vrchovaté polévkové lžíce

Pro její silné účinky se nedoporučuje slzovku nadužívat.

Slzovka v kuchyni:

Slzovku přidávejte po troškách při vaření naturální rýže, přidává se jako příloha, ne však většinou samostatně, ale právě s rýží, kuskusem, bulgurem (slzovky se přidá max.1/3).

  • Uvařená slzovka s rýží může sloužit i jako výchozí surovina pro další výrobu- např. když směs ze slzovky rozmixujete, můžete z hmoty udělat pomazánku nebo chutné smažené placičky. Když ho zapečete, získáte obdobu sekané či nákypu.
  • Hrstku slzovky můžete též přidávat do každé polévky k obohacení a zahuštění.
  • Výborná je s houbami připravený jako "kuba".

Vhodná také jako:

  • vařenou jako přílohu
  • odvar do zdravotních čajů
  • do polévek
  • uvařenou rozmixovanou jako přídavek do kaší, placek, pomazánek, nákypů, sekaných
  • umletou lze přidávat na zahuštění omáček nebo s ní zacházet jako s běžnou moukou

© 2022 AVAS EXPORT-IMPORT spol. s r.o., Alšova 694, 334 41 Dobřany . Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky